Saturday, June 18, 2011

Restoran A Hassan Sdn Bhd - Nasi Ayam Kampung

Lunch saya dan 'kawan' hari ni ialah Nasi Ayam Kampung di Restoran A Hassan Sdn Bhd. Ianya terletak di Seksyen 7, Jalam 7/1, Bangi. Haa..dienye induk terletak di Bandar Tun Rasak, Medan Selera, Velodrum.. Memang dah banyak kali saya nak buat review pasal makanan di restoran ni. Setiap kali datang sini saya sungguh teruja bila nampak lauk pauk yang terhidang. Memang menyelerakan... Rugi sape taknak cuba. Makanan kat sini semuanya selera kampung. Tengahari tadi bila 'kawan' ajak lunch di sini, memang saya senyum sampai ke telinga, hari-hari makan di sini pun takpe. Basically, makanan yg dihidangkan di sini adalah masakkan Melayu seperti ikan kembung bakar, masak lemak ayam, asam pedas ikan, sayur pucuk paku, daging tetel, dendeng, sambal belacan dan jugak ulam ulaman seperti petai rebus, kacang botol, jeruk bawang putih dan sebagainya.. Tapi, yang utama dan teristimewa di restoran ni ialah Ayam Kampung Goreng. Selalunya kalau datang sini, saya dan 'kawan'memang tak ambik lauk lain dah. Yang kitorang akan makanm ialah: Ayam Goreng Kampung, Sambal Belacan, Kari Daging, Air Sirap, Ulam2..... SLURPPPP!!!!!!


Ayam Kampung Goreng

Ini lah hidangan istimewa di restoran ni, Ayam Goreng Kampung. Ayam goreng ni memang nampak biasa jer, tapi rasa dia sangat sedap dan perfect. Dari dulu lagi saya tertanya-tanya macam mana goreng ayam ni sampai sedap sebegini rasa padahal tak ada rempah pun, macam goreng kosong jer, warna dia kecoklatan, lembut didalam dan agak garing diluar. Ayam goreng berempah pun tak dapat tandingi kesedapan ayam goreng di restoran ni, sebab tu semua orang yang datang makan disini, wajib makan ayam ni sekurang-kurangnya 2 ketul (saya makan 3 ketul).hehehe.


Sirap

Kalau tak salah saya restoran ni ada beberapa cawangan contohnya di Medan Selera Kampung Baru, Cheras, Puchong kalo x silap dan beberapa lokasi lain. Dibuka dari pukul 11am sehingga 5pm. Kat Shah alam ada...seksyen 13..kena pegi awal2..kalau tak penuh dgn orang.... :-)

So, kalau kawan-kawan nampak Restoran A Hassan Sdn Bhd, sila lah datang dan cuba sendiri kelazatan Ayam Kampung Goreng...

0 comments: