Tuesday, December 25, 2012

Review pasal set bersalin Tanamera

Dah beli set bersalin???

Lagi 1 minggu kandungan saya nak masuk 32 weeks. So,saya rasa ini the best time utk purchase my confinement set.Pilih punya pilih,akhirnya saya berkenan sgt ngn set Tanamera Postnatal yg duta dia si Serina Redzuwan tu.

So,semalam saya n hubby ke alamanda untuk berjumpa dengan dealer Tanamera En Hazairin Budiman iaitu Wakil Jualan kepada TROPICAL SECRETS SDN BHD.Dia amat baik,siap terangkan secara terperinci cane nak pakai product2 tu semua which is saya rasa tak susah sgtlah dan yg paling penting semua ingredient dlm product tu natural & not harm for baby. Ada barang2 dlm set ni boleh pakai time mengandung contohnya mcm VCO (Virgin Coconut Oil) utk menghilangkan tanda2 stretch mark kat peha,perut dan punggung dan kalau yg ada masalah constipation yg teruk,leh ambik sesudu kecik minum,insyaallah 'hasil pembuangan' akan lawas.

Yang paling saya tertarik semalam VCO ni boleh di sapukan kat kawasan perineum before gave birth.. InsyaAllah, delivery very smooth,tak lama.dan paling best tak kena jahit satu pun sebb tak koyak & without any drug. Dalam set ni jugak ada keterangan cane nak guna product2 ni dan apa ingredient yg digunakan.So kalau tak ingat,leh rujuk kat sini.

so,nilah rupe set tanamera tu:-



Barang-Barang dalam kotak Postnatal TANAMERA-siap bengkung!

Siap ada carta/jadual untuk guna barang-barang dalam kotak ni

Info tentang produk - sangat profesional-macam kagum pulak !

Total satu set saya beli RM 360.00 (termasuk penambahan VCO secara percuma!!!) Bermula 15 Disember 2012, dengan setiap pembelian Set Bersalin TANAMERA anda akan menerima satu lagi botol Virgin Coconut oil, percuma!. 

p/s:Harap2 saya cepat recover dengan bantuan set ni pas bersalin nanti...Amin.

Monday, December 24, 2012

Set Bersalin


Asyik beli barang baby jer..barang ibu baby pun sama pentingnya kan. Lepas bersalin, ibu baby kena pantang. Berpantang ni bukan setakat jaga makan minum / pakai stoking jer. Banyak benda lain kena amalkan. Kalau tak jaga kang..memang ada kesan jangka panjang. Ramai yang ingatkan saya pasal benda ni…..my sis, friends and sedara mara. Diorang kata..pantang betul-betul..jangan ngelat. Yer..saya cuba.


So, kena lar cari apa benda yang perlu ada time pantang. Saya pun tanya kat my sis and kawan-kawan yang dah ada pengalaman pantang..and of course google kat internet… Owh! Ada banyak set bersalin kat pasaran sekarang.. kebanyakannya complete set. Tak yah susah-susah kuar masuk kampung,  cari akar kayu/herba segala.
Produk-produk set bersalin ni tak sama. Ikut pengeluar. Ada yang siap ngan tungku sekali. Ada yang sekali ngan jamu. Ada yang siap ngan bengkung.  Harga pun tak sama.  Lagi- lagi kalau beli online. Tengok pada yang menjual tu. Kadang-kadang diorang buat promosi, memang dapat murah. Kat kedai-kedai jamu pun ada jual set bersalin ni. Kalau pandai tawar, leh dapat murah jugak.
Antara set bersalin yang ada kat pasaran:
  • Set bersalin jamu Selapan Mustika Ratu – Harga set biasa: RM119.00. Satu set ada 7 item.
  • Set bersalin Amway – Harga: RM 293.00. Satu set ada 10 item.
  • Set bersalin Leesa Formula – Harga berbeza ikut pakej. Harga untuk pakej lengkap: RM 350. 00. Pakej lengkap ada 8 item.
  • Set bersalin Ibu Halimah – Harga: RM360.00 . Satu set ada 9 item.
  • Set bersalin Tanamera – Harga: RM360.00. Satu set ada 11 item.
  • Set bersalin Nona Roguy – Harga: RM365.00. Satu set ada 6 item.
  • Set bersalin Sendayu Tinggi – Harga Pakej 60 hari: RM 386.00. Satu set ada 11 item.
  • Set bersalin Bhidan – Harga: RM350.00 . Satu set ada 7 item.
Diulangi, harga kat atas ni berbeza ikut yang menjual. Kalau pandai cari, memang dapat lagi murah dari harga di atas. Lagi-lagi time ada promotion. Pastu, setiap pengeluar, set dia tak sama. Terpulang la nak amalkan pakai apa time berpantang nanti. Macam saya, saya nak elakkan makan jamu..so set bersalin yang saya beli memang takder jamu. Set bersalin TANAMERA ~ Postnatal Care Set.

Mahal? Yup, memang mahal!  Pikir banyak kali jugak sebelum beli ni… bincang banyak-banyak kali ngan En Suami. Dia kata, kalau betul benda tu elok..belilah. Lagipun, bukan selalu. Time nak bayar, tutup sebelah mata... ;-)

Macam set bersalin yang lain, Set bersalin Tanamera ni guna herba dan bahan semula jadi.
Set bersalin Tanamera ni ada:
  1. Feminine Herbal Wash (Herba Pembersih Wanita) : untuk mencuci miss V selepas bersalin.
  2. Herbal Massage Oil (minyak urut herba)
  3. Firming Herbal Blend Paste (tapel) : pes herba yang disapu pada perut sebelum memakai bengkung
  4. Abdominal Wrap (bengkung)
  5. Herbal Tea (teh herba)
  6. Calming Herbal Blend Paste (pilis) : pes herba yang disapu pada dahi
  7. Boreh Body Scrub (Skrub badan boreh)
  8. Brown Formulation Soap (Sabun mandi herba)
  9. Herbal Bath (Herba Mandian)
  10. Cold Pressed Virgin Coconut Oil (Minyak Kelapa Dara): banyak kegunaan minyak nih, antaranya: boleh disapu pada miss V sebagai persediaan bersalin.
  11. Lavender Floral Water (Air bunga lavendar) – menghilangkan angin dan mengurangkan tekanan.
Set ni siap ada buku yang terangkan kandungan produk, khasiat dan cara penggunaan. So, time nak guna, leh refer buku tu jer. InsyaAllah, saya harap produk-produk ni boleh bantu saya time berpantang nanti…
Sebelum saya beli set ni, memang saya google pasal produk ni jer. So far…takder yang complain. Yang bagi testimoni pun kata set bersalin ni best. Antara produk yang banyak jadi sebutan:  Cold Pressed Virgin Coconut Oil Tanamera  mampu memudahkan proses kelahiran. Amalkan sapu minyak ni kat area miss V 3- 4 minggu sebelum bersalin, untuk membantu mempercepatkan bukaan and koyak pun tak banyak. Nak minum minyak ni pun boleh. Macam minyak selusuh gitu. Uih..ni kena start amalkan sekarang ni. Then, ramai kata minyak ni boleh kurangkan stretch mark juga.
Pastu ada yang kata .Brown Formulation Soap boleh mencerahkan kawasan yang gelap. . Another one, herbal tea – membantu proses buang angin dan juga pencernaan.
Kalau nak baca testimoni orang yang guna produk ni, leh cari kat facebook: TANAMERA Postnatal Care set atau klik sini untuk pergi ke website diorang. Kalau betul produk ni ok..saya akan buat testimoni jugak.
Set ni disediakan untuk 14 hari penggunaan jer. And ikut buku panduan yang diberi, start pakai produk-produk ni hari ke-5 selepas bersalin. Kebanyakan item dalam set ni ada 14 sachet sahaja. Sehari satu sachet. Maknanya, hari ke-20 selepas bersalin, yang mana yang dah habis tu, maknanya dah tak yah pakai lagi.
Produk TANAMERA memang dirumus untuk membantu ibu yang baru bersalin memulihkan badan mereka DALAM MASA YANG LEBIH SINGKAT. So, bila dah habis, tak yah beli lagi pun tak apa. Tapi kalau nak continue, itu lebih bagus.
Sekian, review set bersalin Tanamera yang tak berilmiah.... :-)



Tuesday, December 11, 2012

Perkembangan fetus - hamil 30 minggu


Kehamilan sudah pun masuk minggu ke 30...Apa yang aku rase sekarang adalah kepenatan, kemengahan, keletihan... Perut yang semakin membesar menyulitkan pergerakan..perut da selalu mengeras..sakit belakang yang teramat..jalan pun da x laju..apetah lagi nk bershopping...baring lame2 penat..duduk lame2 penat..jalan lame2 penat..berdiri lame2 penat...ape yang boleh lakukan sekarang bersabar..redha..tawakal dan berdoa agar Allah sentiasa melindungiku dan anak yang aku kandungkan ini...Amin...Now baby mommy dalam keadaan yang sihat...mommy g checkup doc kata everything its ok....Insyaallah.mudah2an...

Thursday, December 6, 2012

28 Weeks....


Assalammualaikum


Hari ni ada appointment kandungan 7bulan dengan dokter kat Klinik Kesihatan Ibu & Anak. Appointmentnya kul 9.00 pagi tp kena dtg awl kul 8.30 pagi dah terpacak kat klinik. Sebab de check-up for scan baby n MGTT... huhuhu... kena amik darah lg....





Sunday, December 2, 2012

Perut Mengeras Ketika Hamil – Braxton Hicks Contraction



Dah masuk Trimester ketiga rupanya, kejapnya masa berlalu, sekarang ni duk rasa perut asyik mengeras aje, Perut Mengeras Ketika Hamil atau lebih dikenali sebagai Braxton Hicks Contraction adalah perkara biasa yang akan berlaku kepada Ibu Mengandung terutamanya bila masuk ke Trimester ke 3.

perut mengeras ketika hamilCuma harus dikenal pasti sama ada ianya contraction hendak bersalin ataupun sekadar contraction biasa. Apa yang saya alami sekarang ini hanyalah contraction biasa kerana belum lagi masanya untuk melahirkan.

Perut Mengeras Ketika Hamil – Braxton Hicks Contraction biasanya berlaku selama 40-60 saat, tak lama pun, ianya tidak terjadi secara terus menerus dan tanpa disertai rasa sakit cuma kadang-kadang jelah rasa tak selesa sebab perut tiba-tiba mengeras :D
 
Contraction ini bukanlah contraction tanda melahirkan anak, melainkan keadaan contraction yang timbul kerana menegangnya rahim dan berserta rasa sakit yang kerap, contohnya dalam sejam 4-5 kali sakit contraaction.
 
Kadang kala hanya disebabkan ada sentuhan pada perut pun boleh jadi mengeras juga perut ni, posisi juga boleh membuat keadaan contraction ini berlaku, apa yang perlu dilakukan semasa Braxton Hicks Contraction ini berlaku, Ibu Hamil haruslah dalam keadaan rileks, bernafas dalam-dalam dan perlahan-lahan, ubah posisi duduk/baring, dan yang penting kena minum air masak, kerana ianya membantu untuk melegakan perut yang mengeras tadi (Braxton Hicks Contraction).
 
- Pheww~ tak lama dah ^__^

Saturday, December 1, 2012

.: weekend projek ~ basuh baju baby :.


alhamdullilah...





dah masuk 28 Weeks dah....legaa rasa bila dah settle basuh baju baby... baru separuh2...

letih gak rupanya even baju tu kecik2 jer ...huhuh... letih-letih pun puas hati... basuh sambil senyum jer... hihiihi.....
sekarang sume benda dah almost done dah cuma breastpump jer tak beli lagi...yang lain-lain dah settle rasanya..takut terlupa benda kecik-kecik jer.. yang tu leh beli kemudian kot..yang penting-penting setakat ni dah beli...


4th Maternity and Children Expo Nov-Dec 2012 Midvalley Exhibition Centre



p/s: Lets have a fun shopping!!! 

Friday, November 30, 2012

Just Because Of Him

"Never change who you are for a guy because if he truly loved you, you wouldn’t have to change. If he was truly your PRINCE CHARMING, he would love you for who you are, not who he wants you to be."




Saya Sayang Suami Saya


Suami saya tak bawa kereta mewah macam Seth Tan.
Suami saya tak dukung saya sebab tak larat katanya.
Suami saya tak pernah bagi bunga sepanjang perkahwinan kami.
Suami saya tak berkata penuh sopan macam Seth Tan.
Tapi saya tak kisah semua tu, bagi saya benda tu semua tak menjanjikan eternal happiness.
Badan suami saya juga tak macam Seth Tan, saya juga tak kisah sebab Seth Tan 
ada tahu nak repair kereta kalau rosak? Tak tahu bukan sebab tengok kereta kesayangan
 Seth Tan yang colour hitam tu, siap asap putih dah keluar! Bagi saya, apa yang suami saya
 buat sekarang lagi sexy dari Seth Tan. HAHA.
Suami saya tak pernah bising atau komplen pasal masakan saya, itu dah buat saya cukup
 bahagia.
Memang Seth Tan itu sweet bagai tapi sweet lagi suami anda masing masing in their own special
 way bukan? Suami saya tak buat kerja bersih macam Seth Tan, suami saya kerja dengan 
minyak hitam dan benda benda lain yang kotor yang orang Malaysia taknak buat tapi saya 
tak kisah sebab I find it sexy. Seth Tan boleh bagi kemewahan, suami saya bagi saya ilmu
 tentang dunia automotive. Tak percaya? Hari hari suami saya ajar saya tentang automotive. 
Saya rasa satu hari nanti, saya pasti boleh service kereta saya sendiri, atau tukar disc brake ke
, atau service gear box ke atau pun buat engine overhaul. Ok tipu kalau saya boleh buat
 overhaul..
Ok lah, Seth Tan jagalah Nora Elena baik baik. Jangan cakap tak serupa bikin ok! Kalau
 iye pun Seth Tan nak tunjuk kereta kesayangan, tunjuklah kereta yang dijaga elok.
 Ni tidak, asap putih dah jelas nampak tu!
Saya sayang suami saya dunia akhirat.

Thursday, November 29, 2012

Tazkirah di hari Jumaat.....



assalamualaikum..

FAKTA : wanita yang tidak mengandung atau kurang mengandung lagi tinggi risiko untuk mendapat kanser payudara berbanding wanita yang sudah banyak kali mengandung. ni kerana dia lebih banyak terdedah kepada hormon yang boleh menbawa kepada kanser payudara.

bila difikirkan betapa cantik realiti yang ALLAH beri..
kesakitan yang amat itu ALLAH hadiahkan dengan hadiah yang paling berharga iaitu zuriat @ anak

tak cukup dengan itu- ALLAH hadiahkan pelbagai lagi hadiah buat wanita yang mengandung

  •  Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
  • Dua rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. 
  • Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
  •  Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
  • Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT
  • Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
  •  Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
  • Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid. 

"pengorbanan ibu itu sangat besar, jikalau tanpa ada rasa kasih sayang yang tertanam dalam hati,pasti semua wanita dalam dunia ni tak nak mengandung."
  
cuba bayangkan..
dari stat mengandung..
ibu2 ada pening2,loya,muntah2 -sampaikan kadang2 tak lalu makan sebab tak boleh nak bau makanan pun..
tak cukup dengan tu duk membawa angkutan bayi di depan perutnya selama 9 bulan, sampaikan sakit belakang-tapi dia still menahan,berkorban
 dan akhirnya sampai waktu untuk melahirkannya
sakitnya tak dapat diceritakan dengan kata2.
namun bila terdengar tangisan si anak, rasa sakit itu hilang, rasa lelah 9 bulan menunggu juga hilang. 
rasa bahagia pula menjelma.
sungguh indah perasaan itu berganti-ganti ^^



6 bulan : 27 minggu

Sekejapan masa berlalu.... tup tup dah kedepan jugak perut saya ni ha.... Tapi... ramai yg kata comel! haaa... itu yg penting... kih kih kih.... Sepanjang saya check up di KK (Klinik Kesihatan), alhamdulillah..... semuanya baik-baik saja. Dan buku saya tu memang cantik la...cuma berat badan je bertambah > 3 kg setiap kali check-up..huhuhu..... Dan saya sangat berharap agar kesihatan sy dan baby dalam keadaan baik-baik saja sehingga la saat melahirkan...... doakan ya! amin......
Selera makan sangat baik sekali ketika ni.... huhhhh sedapnya makan! hahaha..... Baby ? Sangat la aktif kan...... selalu jugak tak lena tidur sebab kejap perut mengeras belah kanan... belah kiri... dia mcm main pusing2 dalam perut mama dia ni.... aihhh baby oh baby.... Selalu jugak saya ni bercakap dgn baby.... supaya kalau nak main pusing2 tu slow-slow sket.... huhhhh rasa krem sangat tau kalau dia bergerak tu.... hihihihi Tapi sangat sweet ooo that moment..... Dan sekarang selalu sangat rasa mcm blurrp blurrp letop-letop je perut ni... sy agak dia sendawa la... hehehehe.... Oh ya... oyaaa yaaaa..... da scan baby..... buat masa ni, inagt tak nak heboh dulu......

My FAmLy, 2012


Tuesday, November 27, 2012

Breastfeeding... n beli lg botol susu..!!

Teruja tengok botol yg kiut miut ni tau.. aku cdg nnti baby dh lahir nak breastfeeding sepenuhnya.. jadi aku perlu memastikan stok susu utk baby perlu ada secukupnya utk memudahkan proses penyusuan sepenuh masa..

Brg2 yg perlu utk breastfeeding:
1) Breast pump.. aku cdg nak beli 
Medela Freestyle Breastpump... dah survey2.. hopefully dpt dlm hjg bln ni.. doakan murah rezeki aku bln ni yer..
2) Bottle susu utk baby.. aku dh ada 2 botol Avent - 125 ml, n nak beli extra 1 botol silicone by MAM.. 
3) Storage milk bottle.. cdg nak beli Bumble Bee..
4) Thermal beg / cooler bag.. (tak sure perlu ke tak? maybe perlu kalo kena jalan jauh atau dlm vacation)
5) Ice pack.. (pun tak pasti apa tujuan ice pack ni, nnti kena google dulu)
6) Milk booster (perlu ke yer? ada org kata ni ikut individu gak.. ada yg beza2.. kalo kat pasaran ada jual pil utk tingkatkn pengeluaran susu ibu)


Aku kena gak pastikan baby dpt yg terbaik setiap masa... jd aku perlu fikir alternatif terbaik utk bayi aku..

ok.. dah perlu stop dari beli botol susu..

skrg kena fikir brg2 lain pula.. cthnya toiletries baby.. eh, set bersalin utk ibu pun blm beli lg ni.. wajib kena survey set bersalin yg bagus n berbaloi utk beli.. brg2 ibu utk pantang pun blm difikirkan.. barut/bedung utk aku...bedung dah ready sudah.... ambik yg adik ipar punye...recyle je.....


set bersalin lom pk lagi yang mana elok...huhuhu
pastu ada set yg beza2 pula, utk yg bersalin normal dgn bersalin bedah.. huuuuh, camner nak tau bsalin normal ke idak??? harap2 sume dipermudahkan..

Shopping barang baby...

Skrg kandungan aku dh masuk 6 bulan.. mengejar ke 7 bulan.. tendangan2 manja dr baby pun dah mula kerap terasa.. rasa mcm peyut berdenyut2 dgn tetiba.. kira mcm sentuhan tetiba dr dlm peyut.. (eh, blh mcm gitu pula ek.. lebih kurang la..) aku pun xleh nk specific cmner rasa ada baby dlm peyut tu, kalo sape yg dh penah ngandung tu faham la kot..

lebih2 la aku yg 1st ngandung ni.. excited nk rasa sume pgalaman pertama dgn baby dlm peyut ni..

brg2 baby pun dah mula beli sikit2.. xdelah buat checklist lengkap sgt pun.. tp harap2 sume kelengkapan baby pertama kami ni sempurna seadanya.. 


baju baby rsnya dah belibanyak helai.. (hehe, tapi rasa macam x cukup lagi...huhuhu).. smpai en.suami dh warning xbleh beli baju baby lagi.. kena beli benda len pula.. jd ibu bertukar hobi kepada brg2 baby yg lain cthnya... jeng jeng jeng...!!!!


1) Stokin baby

Aku survey gak brg2 baby kat baby shop n shopping complex.. survey harga la kononnya.. ermmm mahal gak ek, walaupun stokin tu guna kain ciput jer.. huuuhh....

satu stokin n sarung tgn plg murah dlm rm7++.. tu pun corak plain jer.. kalo pilih yg jenama skit mcm anakku tu, lagi la mahal.. tp aku beli gak la sarung kaki n tgn time offer..

pastu aku survey2 gak kat kedai online kat fb.. hehe.. fb ni mmg la, apsal la jual stokin kiut2 je kan..


2) Blanket / Bedung bayi

Ni wajib beli la kan.. utk baby baru lahir kena selalu panas2 gitu.. kena duk dlm bedung.. bak kata org tua dedulu tu, kalo bedung tak jalan kengkang.. hehe.. yeke??


3) Botol susu

ni antara brg penting yg perlu utk tiap baby yer.. walaupun aku cdgn nak breastfeeding baby sepenuhnya.. aku kena gak beli botol susu.. yelah utk perah susu la kan.. nnti kalo ibu g keje, baby leh minum susu ibu gak.. 



barang2 len mcm shampoo, losyen, toiletries baby aku belum beli lagi.. next month pun blh beli.. 

mmg excited bila nak sambut org baru dlm hidup ni.. rasa semua nak beli utk dia.. aku harap sgt aku dpt rasa pengalaman jd sorg ibu.. besarkan anak aku dgn sihat n selamat.. doakan aku yer.. doakan aku n baby selamat mengharungi tempoh2 mengandung ni..

ok.. dah blh wat check list utk shopping next month pula... hehehe... daaaaa

Thursday, November 1, 2012

Monday, July 2, 2012

Terima kasih ya Allah, terima kasih suamiku..



Sejak saya mengandung,selain selalu terkenang pada mak dan ayah atas pengorbanan mereka yang saya rasainya kini,orang yang paling banyak berkorban dan bersabar dengan saya adalah suami saya.Orang yang sangat tabah,redha berdepan dengan segala kerenah masalah fizikal kesihatan dan emosi spiritual saya yang sentiasa turun naik tidak stabil.

Melihat suami saya mengingatkan saya untuk sentiasa BERSYUKUR pada ALLAH yang meminjamkan dia pada saya.Tak dapat saya bayangkan bagaimana isteri-isteri lain yang mengandung tanpa suami disisi.Mereka insan terpilih kerana saya tak mampu dan tak sekuat itu.Apatah lagi,yang termengandung tanpa suami.Apalah perasaan mereka,hanya Allah yang tahu.

Friday, March 2, 2012

10 hari lagi bertukar status!

10 days to go~~
tanggal 11.o3.12 nanti sy bakal berubah status dari single ke married dengan abg ridzmax. perasaan? bercampur aduk ok. tak terluah dengan kata-kata. 10 hari lagi wei. 10 hari lagi. rasanya cepatnya masa berlalu. bayangkan dalam masa sebulan je aku perlu bertungkus lumus
menyiapkan semua persiapan. syukur famly banyak menolong ke hulur hilir beli barang untuk majlis. semoga ianya berjalan dengan lancar. insyaAllah~~
Alhamdulilah Allah masih panjangkan jodoh sy dan ridzwan walau pelbagai dugaan rintangan melanda tetapi kami masih pertahankan hingga detik ni. syukur. kasih sayang cinta masih terpaut. ^^
Ok Nervous!

Monday, February 27, 2012

persiaPan hari perniKahan~

nak ceriter sikit pasaL persiapan niKah aku nanti...Just nak update something about my wedding.

ok...1st ~baJu niKah dah siap..alhamduLillah... mengikut aper yang aku nak... baJu aku pon simpLe jer.. tak de pesyen2 sangat...segaLe make up..dah seTel.. aku amik sekaLi ngan waktu kenduri esok nyer.. cantik atau tak.. tawakaL n redho ajer lar...~ngee..More than what I expect. Alhamdullillah~ Cuma baju tue sedikit longgar...beerrtambah kecik kah aku...hehehe....


hurmm..bridesmaid aku iaLah...~adik aku sendiri izza...

baju Nikah dah siAp.. !!!!

ok...1st ~baJu niKah dah siap..alhamduLillah... mengikut aper yang aku nak... baJu aku pon simpLe jer.. tak de pesyen2 sangat... tukang jahit ~Kak Ateh~

Saturday, February 25, 2012

GoGGLes + ChhETaH

Hasil Tangkapan Bersama

Thursday, February 23, 2012

My New Shoes

JENG! JENG! JENG!

Monday, February 20, 2012

Samsung Galaxy Note :-)

Target 4 new phone ~ if SE down!!!

Saturday, February 18, 2012

~ Wahai Pendampingku Suatu Ketika Nanti ~

Kepadamu yang akan menjadi pendampingku kelak..
Terima kasih kerana telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kamu pilih.. Padahal kamu begitu tahu, aku hanya wanita biasa, yang sangat jauh dari sempurna.Kerananya ku ingin kamu tahu, aku bukan wanita yang sempurna, aku begitu banyak kekurangan. Maka ketahuilah..

Kepadamu yang akan memilihku kelak..
Aku tak sebijak Siti khadijah, kerananya ku ingin kamu tahu, aku akan saja berbuat salah dan
begitu menyedihkan. Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku, jangan
marah padaku, nasihati aku dengan hikmah, kerana bagiku kamulah pemimpinku, tak akan berani ku membangkang padamu..

Duhai kau yang telah memilihku kelak..
Ingatlah, tak selamanya aku akn cantik di matamu, ada kalanya aku akan begitu kusam dan hodoh. Mungkin kerana aku begitu sibuk di dapur, menyiapkan makan untuk kamu dan anak-anak kita nanti –Insya’Allah-. Maka aku akan tampak kotor dan berbau asap. Atau kerana seharian ku harus meguruskan istana kecil kita, agar kamu dan anak kita dapat tinggal dengan nyaman dan damai. Maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu sepulang
bekerja.. Ataukah kamu akan menemukanku tersengguk-sengguk saat mendengar
keluhan dan ceritamu, bukan kerana aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan
segala rasamu, tapi karena semalam saat kau tertidur dengan nyenyak, aku tak
sedetikpun tertidur karena harus menjaga anak kecil kita yang sedang sakit, dan
ku tau kamu letih mencari rezeki untuk kami maka tak ingin ku mengusik sedikit
pun lelapmu.. Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada
lingkaran hitam di mataku, maka tetaplah tersenyum padaku, kerana kau adalah
kekuatanku..

Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku kelak..
Ketahuilah, aku tak sesabar Fatimah, ada kalanya kau akan menemukanku begitu marah, menangis , bukan kerana ku membangkang padamu, tapi aku hanya wanita biasa, aku juga perlu
tempat untuk menumpahkan beban di hatiku, tempat untuk melepaskan penatku, dan
mungkin saat itu aku tak menemukanmu, atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu,
maka bersabarlah, yang ku perlukan hanya pelukan dan belaianmu.. Kerana bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan segala resahku.. Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan memukul penuh kasih sayang si kecil kerana lelah dan penatku di tambh rengekannya yang tak habis-habisnya. Sungguh bukan kerana ku ingin menyakitinya, tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya. Maka jangan memarahiku kerana telah menyakiti buah hati kita, tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku, kerana dengan itu ku tau kamu selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian, dan kamu akan menemukanku menangis menyesali perlakuanku pada anak kita, dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya, dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi..

Padamu yang menjadi imam dalam hidupku kelak..
Ketahuilah, aku tak secerdas Aisyah.. Maka jangan pernah bosan mengajariku, membimbingku ke arah-Nya, walau kadang aku begitu bebal dan bodoh, tapi jangan pernah letih mengajariku.. Jangan segan membangunkanku di sepertiga malam untuk bersamamu bermunajat pada Kekasih yang Maha Kasih.. Jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah.. Bimbing tanganku ke JannahNya, agar kamu dan aku tetap bersatu di dalamnya.

Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku..
Seiring berjalannya waktu, kamu akan menemukan rambutku yang dulu hitam legam dan
indah, akan menipis dan memutih. Kulitku yang bersih akan mulai kereput. Tanganku yang halus akan menjadi kasar.. Dan kau tak akan menemukanku sebagai wanita cantik, yang kau khitbah puluhan tahun yang lalu.. Bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu.. Maka jangan pernah berpaling dariku.. Karena satu yang tak pernah berubah, bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian bertambah, iaitu rasa cintaku padamu.. Ketahuilah.. Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya, telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu..Maka, cintailah aku, dengan apa adanya aku.. Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna.. Maafkan aku kerana aku bukan puteri..

Aku hanya wanita biasa..

^ASILAH MAHUSSIN^

Thursday, February 9, 2012

ELAK KESILAPAN MENJELANG PERKAHWINAN

Pejam celik, kejap jer masa berlalu..Tinggal lagi 1 bulan jer sebelum menjelang hari
perkahwinan aku. Banyak perkara yang perlu aku pelajari. Disini, ingin aku
berkongsi bersama sebuah artikel untuk tatapan mata bagi mereka yang bakal
berkahwin cm aku ni. Mudah-mudahan kita belajar skit sebelum melangkah ke alam
baru iaitu alam perkahwinan.


“Berapa hantarannya?”
“Kenduri bila?”
“Honey moon di mana?”
Demikian antara persoalan yang sering timbul apabila hari pernikahan semakin hampir. Menjelang kenduri kahwin, semakin sibuk ibu bapa, keluarga serta bakal pengantin sendiri menghabiskan masa untuk memastikan persediaan sempurna dan tiada apa yang kurang.
Malah hari ini sudah menjadi perkara biasa untuk kaum keluarga dan adik-beradik memakai pakaian sedondon, sesuai dengan warna tema sesebuah majlis kenduri kahwin. Andaikata warna temanya biru, semua adik-beradik dan kaum keluarga akan berpakaian seragam biru. Khemah
pun disusun rapi dan bereben biru sehinggakan door gift untuk tetamu pun mesti bertema
serupa!
Namun adalah satu kesilapan bagi
bakal pengantin lelaki dan wanita untuk terlalu fokus dengan persediaan fizikal di atas. Terlalu banyak tenaga, wang ringgit dan masa dicurahkan untuk persediaan kenduri, wang hantaran dan sebagainya. Adalah lebih wajar 80 peratus daripada tenaga dan masa digunakan untuk meningkatkan kemahiran mengatasi konflik yang pasti menanti anda sebaik saja bergelar suami/ isteri. Sebaik-baiknya anda yang bakal mendirikan rumahtangga melengkapkan diri untuk menghadapi realiti alam perkahwinan jangka panjang.


TIPS BONUS

Banyak lagi syarat-syarat yang diperlukan untuk
menjayakan sesebuah mahligai perkahwinan selain kasih sayang – sokongan,
toleransi, kesabaran, kejujuran, hormat-menghormati, merendah diri, humour
(maknanya mudah berjenaka dan jangan terlalu serius sentiasa).
Bayangkan bila sudah berkahwin. Bangun tidur
orang pertama yang kita nampak ialah suami/ isteri. Jika ada masalah, dialah
yang menjadi tempat kita mengadu. Pendek kata suami atau isteri adalah orang
paling rapat dalam hidup kita. Itulah sebabnya seelok-eloknya kita persiapkan
diri kita untuk menghadapi alam perkahwinan sesempurna yang boleh.
Perkahwinan ibarat menanam pokok. Selagi kita
siram air, cukup cahaya matahari, baja, sihatlah dia. Jika diabaikan dan
tersilap baja, pastinya layu dan suram tidak bermaya.
Berhati-hati apabila berkata-kata. Jadilah kawan
yang paling istimewa untuk suami/ isteri anda. Terlalu ramai suami/ isteri yang
tinggal sebumbung tetapi tidak berkongsi lebih dari itu. Cuba cari
sekurang-kurangnya satu hobi atau projek yang boleh diusahakan bersama.
Umpamanya kalau suka membantu anak yatim, usahakan ke arah itu. Atau minat kelas
agama, mungkin boleh sama-sama aturkan satu program untuk surau berdekatan.
Mudah meminta maaf jika timbul ketegangan.
Meskipun kita rasa bukan salah kita. Minta maaf dulu sebab seringkali kita tak
nampak apa kesilapan kita (kecuali keadaan tertentu yang sudah nyata seperti
suami mendera isteri).
Menghargai suami/ isteri. Jangan ‘take for
granted’ perkara-perkara yang dibuat oleh pasangan anda, meskipun ia kecil.
Memahami lelaki dan wanita berbeza. Umpamanya
lelaki, cari mentega dalam peti sejuk pun tak jumpa. Wanita pula sering sesat di
jalanraya dan sukar membaca peta. Ini perkara biasa dan tak perlulah
diperbesarkan!
Berilah masa untuk suami/ isteri masa
bersendirian. Ada kala dia perlu masa untuk berehat, memikirkan masalah di luar
yang tiada kena mengena dengan kita.
Jangan tidur dengan perasaan marah antara satu
sama lain. Perlu diselesaikan segera.
Mudah-mudahan tips di atas menjadi
sumber ilham kepada anda untuk lebih bersedia melangkah ke alam perkahwinan dan
memilih cara-cara terbaik demi perkahwinan yang bahagia dan berjaya yang
diberkati oleh Allah. Wallahua’lam.

- Artikel iluvislam.com

Wednesday, February 1, 2012

proses penyerahan kad jemputan on d way!! weehu~~

kad kahwin yang sudah siap di cetak..menunggu giliran untuk di beri pada para jemputan.. =))
penat weh lipat kad!! tapi berbaloi..hiksss...sebab ati puas tengok kad yang diidamkan ni..thnx pd encik tunang..

anyway..pada sahabat handai..nantikan kemunculan kad ini di pst box anda.. *kad saya biase2 aje* =) Nantikan ya teman2...utusan raja sehari .... sesungguhnya percintaan kami
bukannya mudah....bukanlah pandang pertama atau harta menjadi godaan ... hanya yang melalui bisa merasai getir dan asmara yang berbalam...dan sungguh kami menanti permulaan halal akan sebuah kasih sayang....doakan kami...!

peace!!!!

Wednesday, January 18, 2012

Test HIV

Hari ni Al-Hamdulillah, sudah selesai test HIV. huah...huahhh..huahhh.... menakutkan tol tadi..huhuhu... test HIV ni aku buat kat Klinik Kesihatan Sg Bulohhhh... da la x bole tgk darah... rasa nak pengsan..huhuhuhu..padahal cucuk sikit jer kat jari...huhuhu.... OK.. lepas satu hal. next?nak isi borang kahwin, en tunang kena hantar borang dulu kt Selangor, dapat kebenaran dr selangor baru aku leh hantar kt kelantan....part tu pun en tunang dah setel dah..tunggu nak serah jer lagik...betul x?? hehehehehe....
test HIV seperti yang kita sedia maklum adalah wajib bagi setiap pasangan yang
ingin melangsungkan perkahwinan. tu dia. skema x?hehe. so sape-sape nak kahwin
sila la buat test ni. tapi test WAJIB buat kat klinik kerajaan sahaja. WAJIB. x
bole buat kat tempat lain walaupun terpaksa tunggu berjam-jam, orang
ramai-ramai. T__T.....
ini step untuk test HIV:

1. call untuk booking appointment
cuba check dulu mana-mana klinik yang korang nak
pergi, call dulu sebelum walk-in. sebab ada sesetengah klinik, x perlu booking.
ada yang boleh phone booking. ada yang perlu datang ke klinik dulu untuk
booking. as for us, kami pilih klinik sg buloh..sebabnya...PUTRAJAYA full
sehingga akhir Feb. dekat dan senang. kalau korang x booking, maybe keberangkalian untuk x dapat appointment sangat tinggi. sebabnya bagi sehari, klinik akan ambil maksimum
appointment sahaja. dalam belas-belas pasangan je. so kalau x buat appointment,
nak walk in macamtu je, mungkin x dapat la...tp aku dapat...hehehehe...
2. klinik dan test

pegi ke klinik berkenaan. klinik sg buloh akan beroperasi daripada 2.00-4.30. hanya untuk test HIV sahaja. Terus ke kaunter Temujanji n tunggu sampai bukak kaunter pendaftaran. biasanya lambat la. hehe.....klinik kerajaan. huhu. lepas dapatkan borang test, terus isi n then tunggu org panggil.... ambil no giliran dan tunggu lagi. biasanya dalam 30 minit
baru setel. tapi setel untuk pendaftaran sahaja. T__T
dah daftar dan bayar. bayaran rm1 sahaja....tunggu untuk buat test pulak. kejap je ambil darah. rasa sakit tu macam semut gigit je. masa mula-mula cucuk jarum, x rasa sakit. bila dia dah picit
jari untuk keluarkan darah untuk dititik pada set penguji, masa tu sakit. rasa
macam nak marah je tukang picit tu. haha then tunggu nama dipanggil untuk
dapatkan keputusan. keputusan kita x akan tahu sebab rahsia. keputusan akan
dihantar kepada pihak berwajib sahaja. so kalau dapat borang yang kita isi tadi
tu balik, so kita dah boleh kahwin. hehe. kalau x diberi kaunseling selanjutnya,
maka kita dah LULUS. :) dah dapat borang, boleh hantar je
terus nanti time hantar borang permohonan kahwin. hehe.

YES!

dah boleh kahwin!hehe

Al-Hamdulillah

p/s: sakit kena cucuk rasa lagi. huah

Friday, January 13, 2012

PeriHaL kad KaWin Part 2 ;)

Siap sudah!!
Page 1..
Page 2
Turut Mengundang : Seisi Keluarga


Ini la bentuk, rupa, color kad kawin aku uols.. ok la, tak la fancy sangat very simple.. tapi i like... boleh la untuk disimpan di dalam album untuk aku tunjuk kat anak cucu kang... =) Kad ni masih dalam proses nak mencetak..InsyaALLAH minggu depan En Tunang akan amik dr kwn die... huhuhu.... x sabar nak tgk yg real punya card..huhuhu....

Borang nikah...part 1



Salam
Harap sihat2 la hendaknya yer...guess what? another two
months to go till the big day!yeay? OMG~ banyak lagi yang tak
terbuat..huhuhuhu
Kursus kawen dah pergi 5 months before..cuma buat HIV test jer
belom..sekarang ni sapa2 nak pergi buat HIV test kena buat appointment dulu ..
kalau tak dieorang buat tak tau je.. penat je pergi kalau tak buat
appointment dulu... sekarang ni HIV test dah boleh di buat dimana2 pusat kesihatan kerajaan..dah x mcm dulu2 dah..huhuhu...
Prosedur2 nikah:
1. HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN
2. DAPATKAN BORANG 2C DAN 2D DI PEJABAT KADi
4. LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN. (2 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH)
5. DAPATKAN PENGESAHAN DARI PENOLONG PENDAFTAR NIKAH(PPN)
QARIAH.
6. DAPATKAN KEBENARAN NIKAH DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
7. SERAHKAN KEBENARAN BERKAHWIN KEPADA PPN QARIAH.)
8. AKAD NIKAH DIJALANKAN.
9. AMBIL SURAT PERAKUAN NIKAH DI pejabat KADi.
BORANG2 yg perempuan kena isi:
????????????
huhuuhu..banyak sunggu prosedur nya kan? borang dah amik n belum isi lagi... Tunangnye borang dah setel dah...huhuhu, tapi HIV testnya belom buat lagi..huhubaru nak terkial2 buat
appointment...haru betul ;p
Surat pengesahan berkahwin pihak lelaki perlu di kepilkan bersama-sama borang
permohonan pengantin perempuan kemudian hantar ke jabatan agama Islam negeri
kita. Dokumen-dokumen permohonan pernikahan ni mengambil masa untuk di
proses [ikut negeri].
huhuhuhuhu.....

Wednesday, January 11, 2012

8 Hadiah Berharga Untuk Orang Tersayang



Pemberian material belum mampu tambat kasih


KITA sering merasakan ingin dihargai tetapi pernahkah kita menghargai orang yang disayangi. Oleh itu, marilah kita menghargai saudara seagama menurut perspektif Islam tanpa menilai rupa, harta dan jagalah adab apabila bersama mereka.

Ada beberapa kepentingan yang harus kita pelihara supaya ukhuwah kekal dalam dakapan menuju reda Allah seperti menjaga sikap, saling menasihati, memahami dan bantu-membantu.

Tiap yang asas itu ada perhiasannya, begitu juga ukhuwah, ada perhiasan yang sesuai. Perhiasan bukanlah sesuatu kewajipan tetapi ia seolah garam dalam makanan dan gula dalam minuman. Apabila dipraktikkan, kekuatan ukhuwah itu makin terasa dan tembok perbalahan tidak akan terbina.

Cara kita menghargai saudara kita ialah dengan memberi hadiah dan antara hadiah itu ialah:
  1. Kehadiran
  2. Kehadiran orang yang dikasihi adalah hadiah yang tidak ternilai harganya. Memang kita boleh hadir dengan menghantar surat, e-mel, laman facebook, telefon, foto dan banyak lagi dengan teknologi canggih kini. Namun, dengan berada di samping mereka kita akan dapat berbagi perasaan, perhatian dan kasih sayang secara lebih utuh. Oleh itu, jadikan kehadiran anda sebagai pembawa kebahagiaan.

  3. Mendengar
  4. Sedikit orang yang mampu memberikan hadiah seperti ini, kerana kebanyakan kita lebih suka dirinya didengari berbanding dia mendengar. Keharmonian hubungan antara manusia amat ditentukan oleh kesediaan saling mendengar.

    Dengan mencurahkan perhatian pada segala ucapannya, secara tidak langsung kita juga menumbuhkan kesabaran dan kerendahan hati. Untuk mendengar dengan baik, pastikan anda dalam keadaan tenang supaya dapat memahami apa yang disampaikan.

  5. Diam
  6. Dalam diam juga ada kekuatan. Diam boleh digunakan untuk menghukum, mengusir atau membingungkan orang. Tetapi lebih dari segala-galanya, dia boleh menunjukkan kecintaan kita pada seseorang kerana memberi ruang.

  7. Kebebasan
  8. Mencintai seseorang bukan bererti memberi kita hak penuh untuk memiliki atau mengatur kehidupan orang disayangi. Bolehkah kita mengaku mencintai seseorang jika kita selalu mengekangnya? Memberi kebebasan adalah salah satu bukti cinta.

    Makna kebebasan bukanlah bebas berbuat sesuka hati tetapi memberinya kepercayaan penuh untuk bertanggungjawab atas segala hal yang diputuskan atau dilakukan.

  9. Keindahan
  10. Siapa yang tidak bahagia, jika orang yang disayangi tiba-tiba tampil lebih kacak atau cantik? Tampil indah dan rupawan juga adalah hadiah. Bahkan tidak salah jika anda tampil cantik tiap hari begitu juga memastikan kediaman juga indah.

  11. Tanggapan positif
  12. Sedar atau tidak, kita sering memberi penilaian negatif terhadap fikiran, sikap atau tindakan orang yang kita sayang. Kali ini cuba hadiahkan tanggapan positif, nyatakan dengan jelas dan tulus. Cuba ingat berapa kali dalam seminggu anda mengucapkan terima kasih terhadap apa yang dilakukannya demi anda. Ingat pula, pernahkah anda memujinya. Ucapan terima kasih, pujian dan permintaan maaf adalah hadiah cinta yang sering dilupakan.

  13. Kesediaan mengalah
  14. Tidak semua masalah layak menjadi bahan pertengkaran, apalagi hingga menjadi perbalahan yang hebat. Semestinya anda pertimbangkan apakah ia perbalahan itu berbaloi dan apabila ini berlaku, mungkin ada baiknya anda mengalah.

    Kesalahannya mungkin terlewat tiba untuk temu janji dan itu adalah kali pertama, jadi perlukah pertengkaran dibiarkan berlanjutan. Kesediaan untuk mengalah boleh menghilangkan perasaan sakit hati dan menyedarkan kita bahawa manusia tidak sempurna.

  15. Senyuman
  16. Kekuatan senyuman amat luar biasa lebih-lebih lagi senyuman diberi dengan tulus, boleh menghangatkan hubungan yang dingin dan menjadi semangat kepada yang berputus asa. Senyuman juga isyarat untuk membuka diri kepada dunia sekeliling kita. Senyum itu juga ibadah.

Mari bersama menilai hadiah apakah yang sudah kita beri kepada yang tersayang dan mana yang belum. Jadikan pemberian hadiah sebagai pengikat kasih sayang yang memperkukuhkan ukhuwah. :-)

Tuesday, January 10, 2012

PeriHaL kad KaWin ;)

Kad Draf pertama:


Kad ini aku dan tunangku fikir hampir sebulan lamanya.. Ini adalah draf pertama kad kawinku yang direka oleh Ojanz.Kawan tunangku. Kami tidak mahu jika diberi dan dibaca kamu buang utk jadik makanan tong sampah..Dan pastinya, kad ini hanya akan dibuang..huhuhu..oleh sebab itu kami memilih untuk membuat kad yg sgt2 simple.. tak nak membazir... Kami telah lihat pelbagai jenis kad kawin di pasaran. Namun semuanya sama tidak ada yang menarik perhatian...bercorak, berbunga semuanya tidak berkenan di hatie.

continue.....

Monday, January 9, 2012

Hadiah kejutan di hari ulangtahun kelahiran :')

Salam.

Heeeeeee seronok sangat hari ni. Mata dah ngantuk tapi tetap nak update belog jugak. :) Seronok sangat sebab En Tunang buat suprise.. TQ So much...



Alhamdulillah... pada 09 January yang lalu merupakan hari ulangtahun kelahiran aku yang ke-.... syukur Alhamdulillah... dan ulangtahun kali ini sangat bermakna buat aku kerana ianya adalah ulangtahun yang terakhir aku berstatus bujang. hehe... selama ni sambut b'day sesorang n dgn en tunang for last year... dapat hadiah daripada beberapa orang rakan dan juga encik tunang... tapi tak pernah rasa sebahagia kali ini... kali ni sungguh membahagiakan.... serius!! I got a huggie boboi.... so sweet... bila orang hargai kita.. rasa bahagia kan,, =) Yang paling seronok ialah sekeping kad dengan kata2 yang begitu bermakna...

Gembira yang tak terhingga..

"Terima kasih buat En Tunang kerana sentiasa membuat diriku tersenyum gembira. Semoga Allah sentiasa merahmati hidupmu sentiasa."

Sunday, January 8, 2012

Syukur kpd Allah di atas ketentuanNya..

Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utkku & aku yakin, Allah itu maha mengetahui sesuatu yg aku tidak tahu & aku hanya berserah kpdMu ya Allah.. Semoga dipermudahkan segala urusanku di dunia & di akhirat. TQ Allah..

Persiapan - 2 bulan lebih lagi

Bila buka je page nie. cuba tengok counting days tue. rasa cam nak gugur jantung nie jap...pastu,naik balik. Ya Allah, ada 2 bulan lebih lagi nak menikah dah aku nie. sudah bersedia ke aku nie? haishh..boleh pulak tanya soalan cmtu. ye la. risau tahap gaban la nie...perasaan terpikir....

Mari kita tengok apa yang tak settle lagi.
1) segala mengenai urusan dan dokumen nak kawin, hanya kursus kahwin je dah settle.
2) baju nikah kami - dah hantar tempah. mungkin dalam awal bulan 2 baru gi amik.
3) cadar untuk katil rumah - dah settle.tinggal nak sarung kat katil je.
4) langsir untuk rumah - belum beli lagi.
5) pelamin,mak andam,baju bersanding untuk 2 2 rumah - belum lagi jumpa mak andam untuk sesi memilih... rumah sg buloh settel...
6) menu2 dan khemah - rasanya, masih belum settle, sebab orang tua kami yang settlekan.
7) pa system dan cak lempong - xperlu kot
8) tempat nikah - dah confirm,masjid kat kg...x jauh dr rmh.
9) door gift - belah perempuan - x beli lg.
10) barang-barang hantaran - ada yang dah beli, ada yang masih belum beli.
11) kek - masih belum tempah lagi.
12) kad khamin - baru sahaja di settle kan hr tu.
13) deko-deko untuk barang hantaran - in progress.
14) photografer - sudah selesai. harap en jauzi boleh amik gamba lawa-lawa.
15) bunga pahar- tak settle lagi
16) honeymoon - settel dahhh...hehehe
17) HIV test - takutttt.....
18) bilik tidur- tak settle lagi.

cuba kira, lagi banyak yang dah settle atau lagi banyak yang tak settle?

serious, sekarang nie rasa macam tak sempat je..insya Allah, sempat. chaiyok- chaiyok.hehehe

minggu depan,mungkin nak pergi jalan NILAI dengan en ridzmax n k.ijan.. Tunggu entry akan datang,agak-agak apa yang kitorang dah beli kat sana..

Saturday, January 7, 2012

Barang Hantaran Part II...

Bercakap tentang kahwin, memanglah kena keluar duit.. kalau nak yang grand2, modal pun tentulah grand.. tapi, kalau rasa boleh buat hantaran sendiri atau ada ahli keluarga yang boleh buatkan, that is even better… jimat pun, jimat :)

Pembelian barang hantaran dah dikira 90% complete.. Semua dah beli... Alhamdulillaah... LAst beli kasut for Me and for My Ridzmax... Tenks so much to "sister-in-law" kerana sponsor kasut utk kami...huhuhuhu.... My Ridzmax exited giler dapat kasur baru ^^Hush P^^..suke la tuee...

Untuk hantaran kawin aku, kebanyakan barang2 aku beli kat KLCC masa Y.E.S..hage okla murah sikit after Y.E.S.. De jugak survey2 kat SOGO, Jalan TAR or Jalan Masjid India, Mid Valeey, Alamanda...berkenan ke x berkenan ke...just take it or leave it..

Kali nie, kita cerita tentang barang-barang hantaran yang dah di beli.

Untuk barang hantaran pihak lelaki.
- Sejadah + Tafsir
- Kemeja dan tie
- Slim beg
- Kasut
- Perfume
- Wallet n Belt

Untuk barang hantaran pihak perempuan.
- Mas kahwin
- Barang kemas
- Kasut
- Handbag
- kain pasang + Tudung BE
- Telekung


Maksudnya, 7 berbalas 9... kira okie la kan. kalau ikut hati, macam-macam lagi diri nie nak minta. bila dipikir balik, nanti jadi suami juga kan. minta la lepas kahwin nanti.. hehehe...

Nak dijadikan cerita, kami jalan-jalan di midvalley untuk mencari kasut. en. ridzmax kata,mesti dapat cari hari nie juga. tak mau tunggu2..gi jalan tempat lain pun,barang yang sama di jual...memang sangat sedih la nie. dari midvalley ke Jusco Cheras Selatan ke Alamanda... tak jumpa juga yang berkenan. memang pening. ada yang berkenan, brand larrie, memang lawa. minta size 4..xde saiz...huhuhu... pegi clarks..mintak saiz 4, boleh longgar pulakk..huhuhu. en. ridzmax ckp xpe...carik lagi...boleh gelakkan aku plak. mentang la kaki guwe nie,agak comel. haishhh... last pegi Alamanda, cari lak kat SEMBONIA, xde yang berkenan, last skali..tekad..masuk carlorini..jumpa yang berkenan dihati...sedihnya xde saiz gak...huhuhu....asal jumpa yang berkenan je, takde size.

Akhir sekali, semalam 7/1/2012...kami ke KLCC sekali lagi semata2 nak beli kasut...dari parksok ke ISetan, kami masuk clarks...jumpa yg berkenan sgt2 di hati, tp sedihnya xde saiz...xpe..carik lak kat parkson... masuk butik CARLORINO, alhamdulillah, ada juga size 4 yang muat di kaki ku ini... hukhukhuk..

Wednesday, January 4, 2012

Persiapan Kad Kahwin

Tanggal 4/1/2012

kad kawin kami so simple n nice... kawan kepada En Ridzmax yang reka khas untuk kami. So pe yang perlu kami sediakan ialah maklumat yang diperlukan dan jugak peta unuk kerumah aku..Rumah kami agak jauh so, x boleh la nak gabunkan jadi satu peta..huhuhu.. Kelate - selangor.. jauhh....huhuhu..

Kami dah tempah kad kawin..yae berjaya..