Wednesday, January 18, 2012

Test HIV

Hari ni Al-Hamdulillah, sudah selesai test HIV. huah...huahhh..huahhh.... menakutkan tol tadi..huhuhu... test HIV ni aku buat kat Klinik Kesihatan Sg Bulohhhh... da la x bole tgk darah... rasa nak pengsan..huhuhuhu..padahal cucuk sikit jer kat jari...huhuhu.... OK.. lepas satu hal. next?nak isi borang kahwin, en tunang kena hantar borang dulu kt Selangor, dapat kebenaran dr selangor baru aku leh hantar kt kelantan....part tu pun en tunang dah setel dah..tunggu nak serah jer lagik...betul x?? hehehehehe....
test HIV seperti yang kita sedia maklum adalah wajib bagi setiap pasangan yang
ingin melangsungkan perkahwinan. tu dia. skema x?hehe. so sape-sape nak kahwin
sila la buat test ni. tapi test WAJIB buat kat klinik kerajaan sahaja. WAJIB. x
bole buat kat tempat lain walaupun terpaksa tunggu berjam-jam, orang
ramai-ramai. T__T.....
ini step untuk test HIV:

1. call untuk booking appointment
cuba check dulu mana-mana klinik yang korang nak
pergi, call dulu sebelum walk-in. sebab ada sesetengah klinik, x perlu booking.
ada yang boleh phone booking. ada yang perlu datang ke klinik dulu untuk
booking. as for us, kami pilih klinik sg buloh..sebabnya...PUTRAJAYA full
sehingga akhir Feb. dekat dan senang. kalau korang x booking, maybe keberangkalian untuk x dapat appointment sangat tinggi. sebabnya bagi sehari, klinik akan ambil maksimum
appointment sahaja. dalam belas-belas pasangan je. so kalau x buat appointment,
nak walk in macamtu je, mungkin x dapat la...tp aku dapat...hehehehe...
2. klinik dan test

pegi ke klinik berkenaan. klinik sg buloh akan beroperasi daripada 2.00-4.30. hanya untuk test HIV sahaja. Terus ke kaunter Temujanji n tunggu sampai bukak kaunter pendaftaran. biasanya lambat la. hehe.....klinik kerajaan. huhu. lepas dapatkan borang test, terus isi n then tunggu org panggil.... ambil no giliran dan tunggu lagi. biasanya dalam 30 minit
baru setel. tapi setel untuk pendaftaran sahaja. T__T
dah daftar dan bayar. bayaran rm1 sahaja....tunggu untuk buat test pulak. kejap je ambil darah. rasa sakit tu macam semut gigit je. masa mula-mula cucuk jarum, x rasa sakit. bila dia dah picit
jari untuk keluarkan darah untuk dititik pada set penguji, masa tu sakit. rasa
macam nak marah je tukang picit tu. haha then tunggu nama dipanggil untuk
dapatkan keputusan. keputusan kita x akan tahu sebab rahsia. keputusan akan
dihantar kepada pihak berwajib sahaja. so kalau dapat borang yang kita isi tadi
tu balik, so kita dah boleh kahwin. hehe. kalau x diberi kaunseling selanjutnya,
maka kita dah LULUS. :) dah dapat borang, boleh hantar je
terus nanti time hantar borang permohonan kahwin. hehe.

YES!

dah boleh kahwin!hehe

Al-Hamdulillah

p/s: sakit kena cucuk rasa lagi. huah

Friday, January 13, 2012

PeriHaL kad KaWin Part 2 ;)

Siap sudah!!
Page 1..
Page 2
Turut Mengundang : Seisi Keluarga


Ini la bentuk, rupa, color kad kawin aku uols.. ok la, tak la fancy sangat very simple.. tapi i like... boleh la untuk disimpan di dalam album untuk aku tunjuk kat anak cucu kang... =) Kad ni masih dalam proses nak mencetak..InsyaALLAH minggu depan En Tunang akan amik dr kwn die... huhuhu.... x sabar nak tgk yg real punya card..huhuhu....

Borang nikah...part 1



Salam
Harap sihat2 la hendaknya yer...guess what? another two
months to go till the big day!yeay? OMG~ banyak lagi yang tak
terbuat..huhuhuhu
Kursus kawen dah pergi 5 months before..cuma buat HIV test jer
belom..sekarang ni sapa2 nak pergi buat HIV test kena buat appointment dulu ..
kalau tak dieorang buat tak tau je.. penat je pergi kalau tak buat
appointment dulu... sekarang ni HIV test dah boleh di buat dimana2 pusat kesihatan kerajaan..dah x mcm dulu2 dah..huhuhu...
Prosedur2 nikah:
1. HADIR KURSUS PRA PERKAHWINAN
2. DAPATKAN BORANG 2C DAN 2D DI PEJABAT KADi
4. LENGKAPKAN BORANG DAN LAMPIRKAN DOKUMEN SOKONGAN. (2 BULAN SEBELUM AKAD NIKAH)
5. DAPATKAN PENGESAHAN DARI PENOLONG PENDAFTAR NIKAH(PPN)
QARIAH.
6. DAPATKAN KEBENARAN NIKAH DARI PEJABAT AGAMA ISLAM DAERAH.
7. SERAHKAN KEBENARAN BERKAHWIN KEPADA PPN QARIAH.)
8. AKAD NIKAH DIJALANKAN.
9. AMBIL SURAT PERAKUAN NIKAH DI pejabat KADi.
BORANG2 yg perempuan kena isi:
????????????
huhuuhu..banyak sunggu prosedur nya kan? borang dah amik n belum isi lagi... Tunangnye borang dah setel dah...huhuhu, tapi HIV testnya belom buat lagi..huhubaru nak terkial2 buat
appointment...haru betul ;p
Surat pengesahan berkahwin pihak lelaki perlu di kepilkan bersama-sama borang
permohonan pengantin perempuan kemudian hantar ke jabatan agama Islam negeri
kita. Dokumen-dokumen permohonan pernikahan ni mengambil masa untuk di
proses [ikut negeri].
huhuhuhuhu.....

Wednesday, January 11, 2012

8 Hadiah Berharga Untuk Orang Tersayang



Pemberian material belum mampu tambat kasih


KITA sering merasakan ingin dihargai tetapi pernahkah kita menghargai orang yang disayangi. Oleh itu, marilah kita menghargai saudara seagama menurut perspektif Islam tanpa menilai rupa, harta dan jagalah adab apabila bersama mereka.

Ada beberapa kepentingan yang harus kita pelihara supaya ukhuwah kekal dalam dakapan menuju reda Allah seperti menjaga sikap, saling menasihati, memahami dan bantu-membantu.

Tiap yang asas itu ada perhiasannya, begitu juga ukhuwah, ada perhiasan yang sesuai. Perhiasan bukanlah sesuatu kewajipan tetapi ia seolah garam dalam makanan dan gula dalam minuman. Apabila dipraktikkan, kekuatan ukhuwah itu makin terasa dan tembok perbalahan tidak akan terbina.

Cara kita menghargai saudara kita ialah dengan memberi hadiah dan antara hadiah itu ialah:
  1. Kehadiran
  2. Kehadiran orang yang dikasihi adalah hadiah yang tidak ternilai harganya. Memang kita boleh hadir dengan menghantar surat, e-mel, laman facebook, telefon, foto dan banyak lagi dengan teknologi canggih kini. Namun, dengan berada di samping mereka kita akan dapat berbagi perasaan, perhatian dan kasih sayang secara lebih utuh. Oleh itu, jadikan kehadiran anda sebagai pembawa kebahagiaan.

  3. Mendengar
  4. Sedikit orang yang mampu memberikan hadiah seperti ini, kerana kebanyakan kita lebih suka dirinya didengari berbanding dia mendengar. Keharmonian hubungan antara manusia amat ditentukan oleh kesediaan saling mendengar.

    Dengan mencurahkan perhatian pada segala ucapannya, secara tidak langsung kita juga menumbuhkan kesabaran dan kerendahan hati. Untuk mendengar dengan baik, pastikan anda dalam keadaan tenang supaya dapat memahami apa yang disampaikan.

  5. Diam
  6. Dalam diam juga ada kekuatan. Diam boleh digunakan untuk menghukum, mengusir atau membingungkan orang. Tetapi lebih dari segala-galanya, dia boleh menunjukkan kecintaan kita pada seseorang kerana memberi ruang.

  7. Kebebasan
  8. Mencintai seseorang bukan bererti memberi kita hak penuh untuk memiliki atau mengatur kehidupan orang disayangi. Bolehkah kita mengaku mencintai seseorang jika kita selalu mengekangnya? Memberi kebebasan adalah salah satu bukti cinta.

    Makna kebebasan bukanlah bebas berbuat sesuka hati tetapi memberinya kepercayaan penuh untuk bertanggungjawab atas segala hal yang diputuskan atau dilakukan.

  9. Keindahan
  10. Siapa yang tidak bahagia, jika orang yang disayangi tiba-tiba tampil lebih kacak atau cantik? Tampil indah dan rupawan juga adalah hadiah. Bahkan tidak salah jika anda tampil cantik tiap hari begitu juga memastikan kediaman juga indah.

  11. Tanggapan positif
  12. Sedar atau tidak, kita sering memberi penilaian negatif terhadap fikiran, sikap atau tindakan orang yang kita sayang. Kali ini cuba hadiahkan tanggapan positif, nyatakan dengan jelas dan tulus. Cuba ingat berapa kali dalam seminggu anda mengucapkan terima kasih terhadap apa yang dilakukannya demi anda. Ingat pula, pernahkah anda memujinya. Ucapan terima kasih, pujian dan permintaan maaf adalah hadiah cinta yang sering dilupakan.

  13. Kesediaan mengalah
  14. Tidak semua masalah layak menjadi bahan pertengkaran, apalagi hingga menjadi perbalahan yang hebat. Semestinya anda pertimbangkan apakah ia perbalahan itu berbaloi dan apabila ini berlaku, mungkin ada baiknya anda mengalah.

    Kesalahannya mungkin terlewat tiba untuk temu janji dan itu adalah kali pertama, jadi perlukah pertengkaran dibiarkan berlanjutan. Kesediaan untuk mengalah boleh menghilangkan perasaan sakit hati dan menyedarkan kita bahawa manusia tidak sempurna.

  15. Senyuman
  16. Kekuatan senyuman amat luar biasa lebih-lebih lagi senyuman diberi dengan tulus, boleh menghangatkan hubungan yang dingin dan menjadi semangat kepada yang berputus asa. Senyuman juga isyarat untuk membuka diri kepada dunia sekeliling kita. Senyum itu juga ibadah.

Mari bersama menilai hadiah apakah yang sudah kita beri kepada yang tersayang dan mana yang belum. Jadikan pemberian hadiah sebagai pengikat kasih sayang yang memperkukuhkan ukhuwah. :-)

Tuesday, January 10, 2012

PeriHaL kad KaWin ;)

Kad Draf pertama:


Kad ini aku dan tunangku fikir hampir sebulan lamanya.. Ini adalah draf pertama kad kawinku yang direka oleh Ojanz.Kawan tunangku. Kami tidak mahu jika diberi dan dibaca kamu buang utk jadik makanan tong sampah..Dan pastinya, kad ini hanya akan dibuang..huhuhu..oleh sebab itu kami memilih untuk membuat kad yg sgt2 simple.. tak nak membazir... Kami telah lihat pelbagai jenis kad kawin di pasaran. Namun semuanya sama tidak ada yang menarik perhatian...bercorak, berbunga semuanya tidak berkenan di hatie.

continue.....

Monday, January 9, 2012

Hadiah kejutan di hari ulangtahun kelahiran :')

Salam.

Heeeeeee seronok sangat hari ni. Mata dah ngantuk tapi tetap nak update belog jugak. :) Seronok sangat sebab En Tunang buat suprise.. TQ So much...



Alhamdulillah... pada 09 January yang lalu merupakan hari ulangtahun kelahiran aku yang ke-.... syukur Alhamdulillah... dan ulangtahun kali ini sangat bermakna buat aku kerana ianya adalah ulangtahun yang terakhir aku berstatus bujang. hehe... selama ni sambut b'day sesorang n dgn en tunang for last year... dapat hadiah daripada beberapa orang rakan dan juga encik tunang... tapi tak pernah rasa sebahagia kali ini... kali ni sungguh membahagiakan.... serius!! I got a huggie boboi.... so sweet... bila orang hargai kita.. rasa bahagia kan,, =) Yang paling seronok ialah sekeping kad dengan kata2 yang begitu bermakna...

Gembira yang tak terhingga..

"Terima kasih buat En Tunang kerana sentiasa membuat diriku tersenyum gembira. Semoga Allah sentiasa merahmati hidupmu sentiasa."

Sunday, January 8, 2012

Syukur kpd Allah di atas ketentuanNya..

Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utkku & aku yakin, Allah itu maha mengetahui sesuatu yg aku tidak tahu & aku hanya berserah kpdMu ya Allah.. Semoga dipermudahkan segala urusanku di dunia & di akhirat. TQ Allah..

Persiapan - 2 bulan lebih lagi

Bila buka je page nie. cuba tengok counting days tue. rasa cam nak gugur jantung nie jap...pastu,naik balik. Ya Allah, ada 2 bulan lebih lagi nak menikah dah aku nie. sudah bersedia ke aku nie? haishh..boleh pulak tanya soalan cmtu. ye la. risau tahap gaban la nie...perasaan terpikir....

Mari kita tengok apa yang tak settle lagi.
1) segala mengenai urusan dan dokumen nak kawin, hanya kursus kahwin je dah settle.
2) baju nikah kami - dah hantar tempah. mungkin dalam awal bulan 2 baru gi amik.
3) cadar untuk katil rumah - dah settle.tinggal nak sarung kat katil je.
4) langsir untuk rumah - belum beli lagi.
5) pelamin,mak andam,baju bersanding untuk 2 2 rumah - belum lagi jumpa mak andam untuk sesi memilih... rumah sg buloh settel...
6) menu2 dan khemah - rasanya, masih belum settle, sebab orang tua kami yang settlekan.
7) pa system dan cak lempong - xperlu kot
8) tempat nikah - dah confirm,masjid kat kg...x jauh dr rmh.
9) door gift - belah perempuan - x beli lg.
10) barang-barang hantaran - ada yang dah beli, ada yang masih belum beli.
11) kek - masih belum tempah lagi.
12) kad khamin - baru sahaja di settle kan hr tu.
13) deko-deko untuk barang hantaran - in progress.
14) photografer - sudah selesai. harap en jauzi boleh amik gamba lawa-lawa.
15) bunga pahar- tak settle lagi
16) honeymoon - settel dahhh...hehehe
17) HIV test - takutttt.....
18) bilik tidur- tak settle lagi.

cuba kira, lagi banyak yang dah settle atau lagi banyak yang tak settle?

serious, sekarang nie rasa macam tak sempat je..insya Allah, sempat. chaiyok- chaiyok.hehehe

minggu depan,mungkin nak pergi jalan NILAI dengan en ridzmax n k.ijan.. Tunggu entry akan datang,agak-agak apa yang kitorang dah beli kat sana..

Saturday, January 7, 2012

Barang Hantaran Part II...

Bercakap tentang kahwin, memanglah kena keluar duit.. kalau nak yang grand2, modal pun tentulah grand.. tapi, kalau rasa boleh buat hantaran sendiri atau ada ahli keluarga yang boleh buatkan, that is even better… jimat pun, jimat :)

Pembelian barang hantaran dah dikira 90% complete.. Semua dah beli... Alhamdulillaah... LAst beli kasut for Me and for My Ridzmax... Tenks so much to "sister-in-law" kerana sponsor kasut utk kami...huhuhuhu.... My Ridzmax exited giler dapat kasur baru ^^Hush P^^..suke la tuee...

Untuk hantaran kawin aku, kebanyakan barang2 aku beli kat KLCC masa Y.E.S..hage okla murah sikit after Y.E.S.. De jugak survey2 kat SOGO, Jalan TAR or Jalan Masjid India, Mid Valeey, Alamanda...berkenan ke x berkenan ke...just take it or leave it..

Kali nie, kita cerita tentang barang-barang hantaran yang dah di beli.

Untuk barang hantaran pihak lelaki.
- Sejadah + Tafsir
- Kemeja dan tie
- Slim beg
- Kasut
- Perfume
- Wallet n Belt

Untuk barang hantaran pihak perempuan.
- Mas kahwin
- Barang kemas
- Kasut
- Handbag
- kain pasang + Tudung BE
- Telekung


Maksudnya, 7 berbalas 9... kira okie la kan. kalau ikut hati, macam-macam lagi diri nie nak minta. bila dipikir balik, nanti jadi suami juga kan. minta la lepas kahwin nanti.. hehehe...

Nak dijadikan cerita, kami jalan-jalan di midvalley untuk mencari kasut. en. ridzmax kata,mesti dapat cari hari nie juga. tak mau tunggu2..gi jalan tempat lain pun,barang yang sama di jual...memang sangat sedih la nie. dari midvalley ke Jusco Cheras Selatan ke Alamanda... tak jumpa juga yang berkenan. memang pening. ada yang berkenan, brand larrie, memang lawa. minta size 4..xde saiz...huhuhu... pegi clarks..mintak saiz 4, boleh longgar pulakk..huhuhu. en. ridzmax ckp xpe...carik lagi...boleh gelakkan aku plak. mentang la kaki guwe nie,agak comel. haishhh... last pegi Alamanda, cari lak kat SEMBONIA, xde yang berkenan, last skali..tekad..masuk carlorini..jumpa yang berkenan dihati...sedihnya xde saiz gak...huhuhu....asal jumpa yang berkenan je, takde size.

Akhir sekali, semalam 7/1/2012...kami ke KLCC sekali lagi semata2 nak beli kasut...dari parksok ke ISetan, kami masuk clarks...jumpa yg berkenan sgt2 di hati, tp sedihnya xde saiz...xpe..carik lak kat parkson... masuk butik CARLORINO, alhamdulillah, ada juga size 4 yang muat di kaki ku ini... hukhukhuk..

Wednesday, January 4, 2012

Persiapan Kad Kahwin

Tanggal 4/1/2012

kad kawin kami so simple n nice... kawan kepada En Ridzmax yang reka khas untuk kami. So pe yang perlu kami sediakan ialah maklumat yang diperlukan dan jugak peta unuk kerumah aku..Rumah kami agak jauh so, x boleh la nak gabunkan jadi satu peta..huhuhu.. Kelate - selangor.. jauhh....huhuhu..

Kami dah tempah kad kawin..yae berjaya..