Sunday, July 3, 2011

infografik-kahwin-melayu




Carta alir proses dan peringkat yang terlibat dalam majlis perkahwinan orang Melayu di Malaysia bermula dari merisik, meminang, pernikahan dan kenduri kahwin... :-)

Saturday, July 2, 2011

beautiful weekend !~


Jam 12`40 tgh hari, aku mula bersiap2 untuk keluar g jalan2 kat KL bersama Adam!~ yang chomel, mama adam!~, papa adam!~ dan paklong adam!~ yang suke kaco adam...!~!~!~!~!~Tapi yang x best adam xnak ngn aku!~... ciannn.... Tapi yang paling bengangnyee... Abg ADI lambat 2 jam lebih..... siap abg ADI... dalam hati dah nyumpah2 kat abg ADI...huhuhu!~Last2 paklong adam!~ datang amik kat PUTRAJAYA.... tenkius adam!~.... Tujuan utama nak gi KL ni sebab nak beli baju kawin paklong adam!~Sampai je Jalan TAR, terus setiap kedai di jajah...hehehe...Penat jugalah, setengah hari berjalan kaki, pergi dari kedai ke kedai yang lain. Last2 jumpa gak yang berkenan di hati... akhirnya SEMUA HOUSE dapat di tawan...Aku terpegun tinguk kepelbagaian baju pengnatin yang dijual....Ni seme sebab paklong adam!~nak kawin.. kan adam kan..nasib baik adam!~ tak mengamuk...cian kat adamm....

Ya Allah Ya Tuhanku jauhkanlah bisikan syaitan dari menghasutku untuk membuat mataku rambang bila tengok baju2 lain yang semua nampak cantik! amin.

Banyak juga lah urusannya kalo nak kahwin, pening gak, kena pilih baju yang sesuai lah, kasut yang sesuai lah dan macam-macam lagi, macam ni lah kalo untuk perempuan.. hehe.. Kalo lelaki, simple je..Soo..the best thing is
beli baju nikah + veil di Jalan Tar. Satu perkara telah selesai. tapi banyak perkara lain pulak yang berduyun-duyun datang bergolek2. Alhamdulillah, baju untuk nikah sudah pun beli, yang nak buat hantaran untuk tunang wakakaka...!!~~~ !1Set L/P - RM260!~~Akhirnya baju nikah yang diidamkan sudah pun ditemui…kos semua sekali hmmm boleh tahan jgk.. tapi kurang sikit dari yang dianggar… ok laa tu.. cuma tudung tak beli lagi.. Maka sekarang ni mari sama2 memerah otak untuk pilih design yang sesuai. Yg ni Pak Long Adam!~~ kena pikir ye... kalau ikot aku, xmo la yang mewah2 sangat. kalau boleh baju tu biarlah boleh pakai lagi next time. and untuk baju nikah xmo sewa2. nak buat hak milik. so kena la tempah kan. sebab dah beli kain.. hehe.....

Penatttttttt!~~ tapi sronok...hehehehe

ok. ada beberapa perkara yang perlu aku selesaikan sebelum pertengahan bulan 8.

1.hantaran tunang.
nak buat sendiri ke nak tempah je? aku ni kadang2 malas nak tempah2 bagai. macam nak buat sendiri. tapi mampu ke? haha. masa mcam banyak macam xde. haaa cmn tu? nak buat sendiri nak pilih design pulak. barang2 pulak. pening2 hak2. *aku ni pening je lebih2. gerak nye tak hak2.

2. mini pelamin
takperlu kotttttttttt....

3. design baju nikah
haaaaaaaaaaa. yang ni kena cepat2. Tapi xpe..lambat lagi. idea dah ade sket2 nk buat baju mcm mane kan. tgk sana sini nak buat mcm ni. dah finalize dah designnyee. lepas tu kena hantar terus ke tailor lah...plan Disember this year!!~~~ Paklong Adam!~ dah x sabar nak pakai tu..hehehehe

B2B!~~