Friday, November 30, 2012

Just Because Of Him

"Never change who you are for a guy because if he truly loved you, you wouldn’t have to change. If he was truly your PRINCE CHARMING, he would love you for who you are, not who he wants you to be."




Saya Sayang Suami Saya


Suami saya tak bawa kereta mewah macam Seth Tan.
Suami saya tak dukung saya sebab tak larat katanya.
Suami saya tak pernah bagi bunga sepanjang perkahwinan kami.
Suami saya tak berkata penuh sopan macam Seth Tan.
Tapi saya tak kisah semua tu, bagi saya benda tu semua tak menjanjikan eternal happiness.
Badan suami saya juga tak macam Seth Tan, saya juga tak kisah sebab Seth Tan 
ada tahu nak repair kereta kalau rosak? Tak tahu bukan sebab tengok kereta kesayangan
 Seth Tan yang colour hitam tu, siap asap putih dah keluar! Bagi saya, apa yang suami saya
 buat sekarang lagi sexy dari Seth Tan. HAHA.
Suami saya tak pernah bising atau komplen pasal masakan saya, itu dah buat saya cukup
 bahagia.
Memang Seth Tan itu sweet bagai tapi sweet lagi suami anda masing masing in their own special
 way bukan? Suami saya tak buat kerja bersih macam Seth Tan, suami saya kerja dengan 
minyak hitam dan benda benda lain yang kotor yang orang Malaysia taknak buat tapi saya 
tak kisah sebab I find it sexy. Seth Tan boleh bagi kemewahan, suami saya bagi saya ilmu
 tentang dunia automotive. Tak percaya? Hari hari suami saya ajar saya tentang automotive. 
Saya rasa satu hari nanti, saya pasti boleh service kereta saya sendiri, atau tukar disc brake ke
, atau service gear box ke atau pun buat engine overhaul. Ok tipu kalau saya boleh buat
 overhaul..
Ok lah, Seth Tan jagalah Nora Elena baik baik. Jangan cakap tak serupa bikin ok! Kalau
 iye pun Seth Tan nak tunjuk kereta kesayangan, tunjuklah kereta yang dijaga elok.
 Ni tidak, asap putih dah jelas nampak tu!
Saya sayang suami saya dunia akhirat.

Thursday, November 29, 2012

Tazkirah di hari Jumaat.....



assalamualaikum..

FAKTA : wanita yang tidak mengandung atau kurang mengandung lagi tinggi risiko untuk mendapat kanser payudara berbanding wanita yang sudah banyak kali mengandung. ni kerana dia lebih banyak terdedah kepada hormon yang boleh menbawa kepada kanser payudara.

bila difikirkan betapa cantik realiti yang ALLAH beri..
kesakitan yang amat itu ALLAH hadiahkan dengan hadiah yang paling berharga iaitu zuriat @ anak

tak cukup dengan itu- ALLAH hadiahkan pelbagai lagi hadiah buat wanita yang mengandung

  •  Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
  • Dua rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. 
  • Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
  •  Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
  • Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT
  • Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
  •  Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
  • Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid. 

"pengorbanan ibu itu sangat besar, jikalau tanpa ada rasa kasih sayang yang tertanam dalam hati,pasti semua wanita dalam dunia ni tak nak mengandung."
  
cuba bayangkan..
dari stat mengandung..
ibu2 ada pening2,loya,muntah2 -sampaikan kadang2 tak lalu makan sebab tak boleh nak bau makanan pun..
tak cukup dengan tu duk membawa angkutan bayi di depan perutnya selama 9 bulan, sampaikan sakit belakang-tapi dia still menahan,berkorban
 dan akhirnya sampai waktu untuk melahirkannya
sakitnya tak dapat diceritakan dengan kata2.
namun bila terdengar tangisan si anak, rasa sakit itu hilang, rasa lelah 9 bulan menunggu juga hilang. 
rasa bahagia pula menjelma.
sungguh indah perasaan itu berganti-ganti ^^



6 bulan : 27 minggu

Sekejapan masa berlalu.... tup tup dah kedepan jugak perut saya ni ha.... Tapi... ramai yg kata comel! haaa... itu yg penting... kih kih kih.... Sepanjang saya check up di KK (Klinik Kesihatan), alhamdulillah..... semuanya baik-baik saja. Dan buku saya tu memang cantik la...cuma berat badan je bertambah > 3 kg setiap kali check-up..huhuhu..... Dan saya sangat berharap agar kesihatan sy dan baby dalam keadaan baik-baik saja sehingga la saat melahirkan...... doakan ya! amin......
Selera makan sangat baik sekali ketika ni.... huhhhh sedapnya makan! hahaha..... Baby ? Sangat la aktif kan...... selalu jugak tak lena tidur sebab kejap perut mengeras belah kanan... belah kiri... dia mcm main pusing2 dalam perut mama dia ni.... aihhh baby oh baby.... Selalu jugak saya ni bercakap dgn baby.... supaya kalau nak main pusing2 tu slow-slow sket.... huhhhh rasa krem sangat tau kalau dia bergerak tu.... hihihihi Tapi sangat sweet ooo that moment..... Dan sekarang selalu sangat rasa mcm blurrp blurrp letop-letop je perut ni... sy agak dia sendawa la... hehehehe.... Oh ya... oyaaa yaaaa..... da scan baby..... buat masa ni, inagt tak nak heboh dulu......

My FAmLy, 2012


Tuesday, November 27, 2012

Breastfeeding... n beli lg botol susu..!!

Teruja tengok botol yg kiut miut ni tau.. aku cdg nnti baby dh lahir nak breastfeeding sepenuhnya.. jadi aku perlu memastikan stok susu utk baby perlu ada secukupnya utk memudahkan proses penyusuan sepenuh masa..

Brg2 yg perlu utk breastfeeding:
1) Breast pump.. aku cdg nak beli 
Medela Freestyle Breastpump... dah survey2.. hopefully dpt dlm hjg bln ni.. doakan murah rezeki aku bln ni yer..
2) Bottle susu utk baby.. aku dh ada 2 botol Avent - 125 ml, n nak beli extra 1 botol silicone by MAM.. 
3) Storage milk bottle.. cdg nak beli Bumble Bee..
4) Thermal beg / cooler bag.. (tak sure perlu ke tak? maybe perlu kalo kena jalan jauh atau dlm vacation)
5) Ice pack.. (pun tak pasti apa tujuan ice pack ni, nnti kena google dulu)
6) Milk booster (perlu ke yer? ada org kata ni ikut individu gak.. ada yg beza2.. kalo kat pasaran ada jual pil utk tingkatkn pengeluaran susu ibu)


Aku kena gak pastikan baby dpt yg terbaik setiap masa... jd aku perlu fikir alternatif terbaik utk bayi aku..

ok.. dah perlu stop dari beli botol susu..

skrg kena fikir brg2 lain pula.. cthnya toiletries baby.. eh, set bersalin utk ibu pun blm beli lg ni.. wajib kena survey set bersalin yg bagus n berbaloi utk beli.. brg2 ibu utk pantang pun blm difikirkan.. barut/bedung utk aku...bedung dah ready sudah.... ambik yg adik ipar punye...recyle je.....


set bersalin lom pk lagi yang mana elok...huhuhu
pastu ada set yg beza2 pula, utk yg bersalin normal dgn bersalin bedah.. huuuuh, camner nak tau bsalin normal ke idak??? harap2 sume dipermudahkan..

Shopping barang baby...

Skrg kandungan aku dh masuk 6 bulan.. mengejar ke 7 bulan.. tendangan2 manja dr baby pun dah mula kerap terasa.. rasa mcm peyut berdenyut2 dgn tetiba.. kira mcm sentuhan tetiba dr dlm peyut.. (eh, blh mcm gitu pula ek.. lebih kurang la..) aku pun xleh nk specific cmner rasa ada baby dlm peyut tu, kalo sape yg dh penah ngandung tu faham la kot..

lebih2 la aku yg 1st ngandung ni.. excited nk rasa sume pgalaman pertama dgn baby dlm peyut ni..

brg2 baby pun dah mula beli sikit2.. xdelah buat checklist lengkap sgt pun.. tp harap2 sume kelengkapan baby pertama kami ni sempurna seadanya.. 


baju baby rsnya dah belibanyak helai.. (hehe, tapi rasa macam x cukup lagi...huhuhu).. smpai en.suami dh warning xbleh beli baju baby lagi.. kena beli benda len pula.. jd ibu bertukar hobi kepada brg2 baby yg lain cthnya... jeng jeng jeng...!!!!


1) Stokin baby

Aku survey gak brg2 baby kat baby shop n shopping complex.. survey harga la kononnya.. ermmm mahal gak ek, walaupun stokin tu guna kain ciput jer.. huuuhh....

satu stokin n sarung tgn plg murah dlm rm7++.. tu pun corak plain jer.. kalo pilih yg jenama skit mcm anakku tu, lagi la mahal.. tp aku beli gak la sarung kaki n tgn time offer..

pastu aku survey2 gak kat kedai online kat fb.. hehe.. fb ni mmg la, apsal la jual stokin kiut2 je kan..


2) Blanket / Bedung bayi

Ni wajib beli la kan.. utk baby baru lahir kena selalu panas2 gitu.. kena duk dlm bedung.. bak kata org tua dedulu tu, kalo bedung tak jalan kengkang.. hehe.. yeke??


3) Botol susu

ni antara brg penting yg perlu utk tiap baby yer.. walaupun aku cdgn nak breastfeeding baby sepenuhnya.. aku kena gak beli botol susu.. yelah utk perah susu la kan.. nnti kalo ibu g keje, baby leh minum susu ibu gak.. 



barang2 len mcm shampoo, losyen, toiletries baby aku belum beli lagi.. next month pun blh beli.. 

mmg excited bila nak sambut org baru dlm hidup ni.. rasa semua nak beli utk dia.. aku harap sgt aku dpt rasa pengalaman jd sorg ibu.. besarkan anak aku dgn sihat n selamat.. doakan aku yer.. doakan aku n baby selamat mengharungi tempoh2 mengandung ni..

ok.. dah blh wat check list utk shopping next month pula... hehehe... daaaaa

Thursday, November 1, 2012