Monday, January 14, 2013

check-Up 34 weeks~~


Alhamdulillah..minggu ni masuk minggu ke 34 kandungan ni. my belly pun become bigger ;p... Minggu ke 34 preggy amat memenatkan. Sebab : perut semakin besar semakin berat dan jalan pun rasa mengah.

My littel chomey dalam perut ni memang tak reti dok diam. Agaknya dah tak sabar nak keluar. Sabar tau sayang..sikit lagi ok. Time malam lagi la.. nak tido, mengiring ke kiri tak kena. Mengiring ke kanan tak kena. Baby ni asyik kicking je..baby tak selesa ke ek dalam perut ni. Ke ruang dah sempit..sian anak mama..Sorry sayang kalau tak selesa..tapi mama tak tau nak buat macam mane.huhuhuhu



Hari ini aku gie check-up untuk week 34 di Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah (AZIM)Sampai kat hosptal, terus bagi kad and alhamdulillah, aku orang ke-2.. Check-up ngn doc Fazlina.. Detail die bg penerangan...
Seperti biasa, aku kene timbang berat.. naik jugak lah dari 62kg - 63kg...pastu periksa tekanan darah.. owh, masa nak scan tu, dada cam rasa berdebar je.. risau gak kalau dengar bad news kan.
tapi memang ada bad news lagi..sedihnye lah...cuma belum di sahkan sepenuhnya..Baby sihat, dan berat pun bleh tahan 2.5kg..
Jantung pun ok, maknanya mengikut dalam scan tu, baby nampak ok..
Cuma air ketuban aku makin banyak.. dan itu lah bad news nye.. 
Ya allah.. Dia je yang tahu ape yang aku rasa time tu... Nasib baik hubby ada...kuat sikit rasa.... :-(
EErrmmm Alhamdulillah uri bawah dah ternaik sikit... Alhamdulillah.syukur pada Allah SWT. 'BB' pun bukan main aktif lagi bergerak. sekarang ni, berat 'BB' 2.5kg...BB agak besar jika dibandingkan dengan kebesaran mama... huhuhu... Harap berat BB tak kan naik mendadak lagi.... huhuhu....anak mamakan baik.. tolong mama yer... 

Dr cakap baby ok, tapi air ketuban memang banyak...Bila doc bagi tahu yang air ketuban banyak punca perut aku sentiasa mengeras, aku dah cuak dah. huhuhuhu.. macam2 pikir....errmmm mudah2an semuanya sihat dan tak ada apa masalah... Dr suruh berdoa banyak2 untuk kesihatan baby. InsyaAllah baby takde ape2. Moga dijauhkan...kalo berat BB bertambah lagi after 37 weeks, doktor bagi tahu yang aku kena percepatkan kelahiran. errmmm.. aku terima jerr... sakit or tak.. kena bersalin lerr.. means kena induce kan? ... errmmm apa-apalah... aku terima segala ketentuan dengan redha. Semoga segalanya di permudahkan... Aminnn.....

Habis checkup pukul 11 lebih. Kena datang lagi dalam masa 3 minggu untuk lihat perkembangan baby. Harap scan yang akan di buat nanti ni tak beri bad news lagi..mintak2 tak ade ape lah masalah pada baby aku ni. sedihnye lah bila mengenangkan dia ada masalah tu.. skang ni, aku tengah search tentang risiko air ketuban yang banyak. nak tengok info tentang air ketuban tu and ape puncanye.. pada kawan2, yang pernah alami masalh macam aku ni, sila2 lah kongsi sama.. memang perlukan khidmat nasihat dari kawan..

doakan kami juga ye..

Thursday, January 10, 2013

1 Month ++ To Go


11th Jan... 

im 33 weeks 4 days now..

cant wait to see our little junior..

this few days, had very bad back pain..

hard too walk... =)

Syukur to Allah, almost 90% preparation has been done like baby stuff, mommy-to-be stuff..

right now, busy find out 1 perfect name for our little junior..

semoga segalanya dipermudahkan oleh Allah SWT

Amin...

Monday, January 7, 2013

Tuesday, January 1, 2013

32 minggu kehamilan


Alhamdulillah, minggu ini genap 32 minggu usia kandungan saya. Ini bermakna tinggal lagi sebulan untuk menjadi wanita hamil! Makin dub dab dub dab dangdut dah jantung ni..Kemudian,saya akan jadi emak orang,hehe. Tiada lagi perut yang memboyot, tangan dan kaki yang mengembang, sakit pinggang dan muntah-muntah. Apa pun yang terjadi, saya berusaha untuk sabar dan redha dengan apa yang sedang dialami,kalau tak, rugi tak dapat pahala orang yang mengandungkan :-)

Macam mana agaknya bila saya jadi ibu nanti? Jaga bayi kami, mandikan dia, menyusukan dia, main-main dengan dia, berjaga malam...oh,tak terbayang macam mana rumah kami nanti akan bertukar wajah :-)
Contraction palsu kerap berlaku.. Ya Allah, ianya sangat tak selesa! Perut saya mengeras sampai saya terjaga dari tidur menahan kesakitan dan kekerasan... Kemudian saya kejutkan cik abang, minta dia pegang perut saya. Itu cara semulajadi untuk kurangkan rasa sakit contraction palsu. Tapi saya tetap rasa sakit.
Saya sebenarnya risau dan takut untuk bersalin :-( . Tak dapat bayang macam mana saya harus melalui proses melahirkan seorang bayi ke dunia. Saya harap sangat Allah mudahkan urusan kelahiran bayi ini nanti tanpa sebarang masalah dan komplikasi... Aaamin


Saya serahkan bayi dalam kandungan ini dalam jagaan Allah, sebab saya tahu saya tidak punyai ilmu untuk mengetahui misteri-misteri di alam kandungan... BB, ibu,ummi, mama  serahkan bb di bawah jagaan dan perlindungan Allah, Allahlah yang memelihara dirimu daripada sebarang masalah dan komplikasi. Love you so so so much!!!!!!!!!!!!!!